17 Mart 2014 Pazartesi

Üç bin ağaca gece operasyonu


Üç bin ağaca gece operasyonu
 
20/10/2013
Bayramın son gecesi ODTÜ ormanına giren büyükşehir belediyesi ekipleri, yol güzergâhı için 3 bin ağacı söktü. İzinsiz çalışma yapıldığını belirten rektörlüğün çağrısına ise ne polis ne de valilik yanıt verdi.
 
MEHMET BİLBER
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler çok sayıda makinesi ve çevik kuvvet desteğiyle önceki gece ODTÜ’ye ani bir baskınla girerek ağaçları söktü. Ekipler, bayramın son günü olan cuma gecesi ODTÜ ormanına giderek yol çalışmasına başladı. Sosyal medya olayı “Gökçek’in bayram baskını” olarak konuşurken, öğrenciler ve mahalle sakinleri ise ertesi gün toplanarak sökülen ağaçların yerine fidanlar dikti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler önceki gece 200’e yakın iş makinesi ve çok sayıda çevik kuvvet ekibi nezaretinde ODTÜ ormanına girerek ağaçları söktü. Üzerinde belediye önlüğü olan bir grup zincir oluşturarak bölgeye giriş çıkışları engelledi. Bir polis helikopterinin havadan destek verdiği çalışmalar sırasında belediye çalışanları görüntü almaya çalışan basın mensuplarına tepki göstedi. Ağaçların sökülmesini protesto eden ODTÜ’lüler ve mahalle sakinleri ise Vişnelik Tesisleri’nde bir araya geldi. Polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. ODTÜ rektörlüğü sabaha kadar süren çalışmalarda 3 bin ağacın söküldüğünü açıkladı.

İzinsiz, ani baskın

ODTÜ Rektörlüğü yaşanan olay üzerine bir açıklama yaparak, belediye ekiplerinin izinsiz olarak çitleri yıkıp ODTÜ arazisine girdiğini, olayın 100. Yıl 10 Nisan Karakolu’na telefonla ve yazılı olarak bildirildiğini ancak polisin önlem almadığını ve yazılı başvuruyu da kabul etmediğini belirtti. Bunun üzerine valiliğe de başvurulmasına rağmen sabah 06.30’a kadar çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Projeye itiraz sürelerinin dolması beklenmeksizin, ani bir gece operasyonu yapılmıştır. Üniversite özel güvenlik yetkilileri izinsiz olarak giriş yapılamayacağı yönünde ekipleri uyarmışlar ve engellemeye çalışmışlardır. 19 Ekim sabahı yapılan incelemede ODTÜ arazisi içinde kalan güzergâhın tamamıyla açıldığı ve güzergâh üzerindeki tüm ağaçların kaldırıldığı tespit edilmiştir. Nakledilmesi gereken 600’den fazla çam ağacının da içinde bulunduğu yaklaşık 3 bin ağacın ne şekilde kaldırıldığı konusunda tarafımıza bilgi verilmemiştir. Ancak, bir gecede 600 ağacın nakledilmesi mümkün değildir. Konuyla ilgili yasal süreç başlatacağız.”
Yasal engel kalmadı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, çalışmanın önünde yasal engel kalmadığını savunarak, şu görüşe yer verdi: “SİT ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan bütün izinlerin alınması ve Koruma Amaçlı İmar Planı’nın bakanlık tarafından onaylanmasının ardından yasal engellerin kalmaması üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri dün (önceki) akşam yol güzergâhı üzerinde kalan ODTÜ arazisi içindeki çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalarda güzergâh üzerinde kalan ağaçların büyük bir kısmı, ağaç nakil araçlarıyla alınarak başka bölgelere nakledilirken işe yaramayacak çok az sayıdaki ağaç ve çalı grupları da kaldırıldı.”
Gökçek’ten ilginç tweet
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Twitter’dan olayla ilgili “Dün gece arkadaşlar bana da sürpriz yapmışlar... Bir gecede ODTÜ yolunu açmışlar... Ankaramıza hayırlı olsun...” yorumunu yaptı.
Yeniden fidan dikildi

ODTÜ’de önceki gece yaşanan bu gelişmeler üzerine sosyal medyadan örgütlenen eylemciler, 100. Yıl Mahallesi’nde biraraya gelerek 3 bin ağacın kesildiği yol güzergâhında yürüyüş yaptı. Eylemciler yanlarında getirdikleri fidanları taşıyarak, “Gökçek elini ODTÜ’den çek”, “Otoyol yapma boşuna, yıkacağız başına” sloganları attı. Yürüyüşün ardından ekiplerin geride bıraktığı kesilmiş ağaçları basına gösteren eylemciler yol için açılan güzergâha fidan dikti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder