18 Mart 2014 Salı

Bakanlığın sır gibi sakladığı taşeron düzenlemesi sendikalarda endişe yarattı



17.03.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in taşeron konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mart’ta Şanlıurfa mitinginde önemli açıklamalar yapacağını söylemesi büyük beklenti yarattı. Ancak Başbakan Erdoğan’dan beklenen açıklama gelmedi. Bakanlık yetkilileri çalışmaların sürdüğünü açıklarken, düzenlemede ‘Taşerona kadro söz konusu değil’ açıklaması yapıldı. Sendikalar ise daha da geriye gidilmesinden endişeli.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in sözünü ettiği taşeron düzenlemesi sır gibi saklanırken açıklamalar taşeron işçilerde umut yarattı. Düzenlemeyle ilgili Bakanlıkla yürütülen diyaloglarda sorun yaşandığını söyleyen konfederasyonlar düzenlemeyle daha da geriye gidileceği endişesi taşıyor. Bakanlık yetkilileri düzenleme için çalışmaların devam ettiğini açıklarken kamuoyunda beklenti yaratan taşeron işçilere kadronun söz konusu olmadığı bildirildi. Edinilen bilgilere göre Bakanlık’ta yürütülen çalışmalarda istatistikler, veriler bir havuzda toplanarak yapılacaklar üzerine çalışmalar sürüyor. Bakanlık yetkilileri çalışmaların sendikalarla birlikte yürütüldüğünü söylemesine karşın sendikalar önlerine henüz somut bir belgenin gelmediğini açıkladı.

KONFEDERASYONLAR ENDİŞELİ
Türk-İş yönetim kurulu üyesi Pevrul Kavlak, 8 aydır Bakanlıkla görüşmeler yapıldığını, en son 1 ay önce görüştüklerini belirterek, çalışmanın tartışıldığı haliyle altına kesinlikle imza atmayacaklarını söyledi. İş kanunun 2. Maddesinin değiştirilmesinin kendileri için söz konusu bile olamayacağını kaydeden Kavlak, düzenlemenin taşeron sorununu daha da geriye götürmesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Taşeronun çözülmesi değil herkesin taşeronlaşması tehlikesi barındırdığını belirten Kavlak, taşeronla ilgili Yargıtayca onanmış yargı kararlarının bir an önce uygulanmasını istedi.
DEVLET MAHKEME KARARINI UYGULAMIYOR
Kavlak, “Kamuda asıl işi yapan, ancak alt işveren çalışanı olan yaklaşık 180 bin kişi var. Alt işverenden tazminatını alamayan işçi asıl işverene tazminat hakkını alabiliyor. Bu değişirse çok sayıda işçi mağdur olacak. Sadece Yol-İş sendikamıza bağlı 7-8 bin işçi devlete açtığı taşeron davasını kazandı, daha birçok sektörde davalarını kazanan işçiler var, ancak haklar iade edilmedi. Danıştay idarenin kararı uygulaması yönünde karar verdi. Eğer sorun çözülmezse bu davalardaki kararlar emsal gösterilerek daha çok sayıda işçi mahkemeye gidecektir” dedi.
İŞÇİNİN UMUDUYLA OY TOPLUYORLAR
Bakan Çelik’in son günlerde yaptığı açıklamalarla iki buçuk milyon taşeron işçisini beklentiye soktuğunu belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bunun seçimler öncesi bir hamle olduğunu söyledi. Çelik’in kendilerine taşeronla ilgili taslağın Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü ifade ettiğini, ama kendilerine herhangi bir taslağın iletilmediğini belirten Beko, “Böyle bir taslak var mı yok mu, içeriği bilinmeyen bir taslakla umut dağıtıyor, bunu oya dönüştürüyor” dedi. Yapılan açıklamalarla taşeron işçilerin beklenti içine sokulduğunu söyleyen Beko, üçlü danışma kurulu toplantılarında taşeron uygulamasına son verilmesini talep ettiklerini belirtti. “Bakan Çelik’in söylemlerindeki radikal değişikliğin zamanlaması manidar” diyen Beko, yargı kararlarının hiçe sayıldığını belirterek, “Sorun sadece yasal düzenleme değil, bizzat kamu tarafından yasalara uyulmamasıdır. Makyaj düzenlemeyle çözülmesi mümkün değildir. Başta İş kanunu 2. Maddeyi değiştireceklerini söyleyen Çelik geri adım attı. Türkiye işçi sınıfını AKP’nin oyununa karşı uyanık olmaya çağırıyoruz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder