23 Mart 2014 Pazar

Çocuk cezaevleri kapatılsın girişimi: "Çocuklara cezaevinde işkence yapılıyor"

23.03.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA- Daha önce de çocuklara işkence yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevinde işkencenin devam ettiği ortaya çıktı. Cezaevinde kalan çocuklar dayak yiyor, geceleri işkence sesleriyle uyutulmuyor, hastalıkları tedavi edilmiyor, sürekli hakaret ve tehdit ediliyor.

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve bazı barolarla insan hakları ve çocuk hakları örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu ‘Çocuk cezaevleri kapatılsın girişimi’ Sincan’da bulunan çocuk cezaevinde incelemelerde bulundu. Daha önce de işkence iddialarıyla gündeme gelen cezaevinde kalan 6 çocukla yüz yüze görüşmeler yapan ÇHD’li avukat Evin Konuk’un hazırladığı rapora göre çocuklara işkence, kötü muamele, hakaret ve tehditler devam ediyor.

“ANİ MÜDAHALE ODASI”
Avukat görüş odasında E.T., F.E., D.A., E.K., S.D. ve H.D. isimli çocuklarla ayrı ayrı, yapılan görüşmelerde çocukların ortak anlatımları ve şikayetleri kaydedildi. Ayrı koğuşlarda kaldıklarını belirten çocuklar, koğuşların birleştirilmesini istediklerini, aksi takdirde açlık grevine başlayacaklarını anlattı. Çocukların ifadelerine göre, bu talep üzerine kapısında “ani müdahale odası” yazılı bir odaya götürüldüler. Burada 30’dan fazla gardiyan kendilerini bekliyordu. Cezaevi müdürü de buraya gelip masaya vurarak çocukları tehdit etti.

TEHDİT, DAYAK, İŞKENCE
Çocuklar, SEGBİS sistemiyle ifadeleri alınırken gardiyanların kendilerini dinlediklerini, hakime bu durumu bildirdiklerinde ise, “sen niye bizi hakime şikayet ediyorsun? Bak 1 ay daha buradasın, ne yapacaksın şimdi?” diye korkutarak hakaret edildiğini söyledi. Hastaneye ring aracıyla götürülürken darp edildiklerini anlatan çocuklardan H.D. kolunun kırık olduğunu, bu kırık nedeniyle 2010 yılından beri tedavi gördüğünü, kolundaki kırığın iltihaba, iltihabın da ura döndüğünü, buna rağmen kendisini iki aydır doktora götürmediklerini söyledi. Çocuklardan S.D. ise hasta olduğu için hastaneye sevk edildiğini ancak 3 gün boyunca hastaneye götürülüp doktorla görüşmeden geri getirildiğini anlattı.

“İŞKENCE SESLERİ DİNLETİLİYOR”
Çocuklar, gece yarısından sonra infaz koruma memurlarının kendilerini odalarına kilitlediklerini, sonra da sürekli kapının önünde gezerek ve kapılara vurarak uyutmadıklarını, bu sırada adli koğuşta bulunanları dövdükleri için her akşam dayak seslerinin geldiğini, geceleri kendilerini de dövmeye gelecekleri korkusuyla sabaha kadar uyumadıklarını söyledi.

“YAŞAMAK İSTEMİYORUM”
Çocuklardan E.T. yaşadığı bu olaylar ve haksız yere 37 yıl ceza aldığı için yaşamak istemediğini, intihar etmeyi düşündüğünü, cezaevi doktorunun kendisine uyku ilacı verdiğini ve bu ilaçları içtiği için sürekli uyuduğunu, bu ilaçlar biterse ne olacağını kendisinin de bilmediğini anlattı. Çocuklardan F. E. ise ailesinin Hakkari’de yaşadığını, ailesinden uzakta olması sebebiyle görüşüne gelemediklerini beyan etti.
Girişim hazırladığı raporda çocuklara maddi ve manevi araçlarla işkencenin devam ettiğini ve çocukların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder