17 Mart 2014 Pazartesi

Ayak mı kaydı hedef mi alındı?


Ayak mı kaydı hedef mi alındı?
 
09/04/2013 
  
MEHMET BİLBER
ANKARA - 22 Aralık 2012’de Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kaçmaya çalışan şüphelinin polisin silahından çıkan kurşunla ölmesiyle ilgili İçişleri Bakanı Mummer Güler’den açıklama geldi. Güler, yere düyen bir polisin silahının ateş alması sonucu şüpheli Özgür Arda’nın hayatını kaybettiğini söylerken; öldürülen gencin arkadaşının ifadeleri kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

‘YERE DÜŞEN POLİSİN SİLAHI VURDU’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın olaydan
sonra konuyla ilgili içişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergelerini Bakan Güler Emniyet’ten gelen bilgi notuna göre yanıtladı. Güler’in yaptığı açıklamada olay şöyle anlatıldı:
“22 Aralık 2012 tarihinde Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gelen ihbarla şüphelenilen 6 şahıs güvenlik güçlerince durdurulmuş ve kimlikleri istenilmiştir. Sonradan üç ayrı suçtan arandığı anlaşılan Arda, kendisini farklı bir isimle tanıtarak kaçmaya başlamış ve defalarca yapılan dur ikazlarına rağmen kaçmaya devam etmiştir. Kaçış esnasında üzerindeki silahı güvenlik güçlerine yönelten ancak ateş etmeyen şahsa ‘teslim ol’ çağrıları yapılmış ve havaya uyarı amaçlı ateş edilmiştir. Kovalamaca esnasında yere düşen güvenlik güçlerinden birisinin silahı ateş almış, sokak ortasında yaralı halde bulunan şahıs ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.”

POLİS BAŞKA GÖRGÜ TANIKLARI BAŞKA ANLATTI
Ancak BDP’li Aydoğan’ın soru önergesinde ifadelerine yer verilen görgü tanıkları olayın polisin anlattığı şekilde gerçekleştiği konusunda şüpheler oluşmasına neden oldu. Buna göre çevrede bulunan vatandaşlar, polisle Özgür Arda arasında silahlı bir çatışma yaşanmadığını, polisin silahını doğrudan Arda’ya yönelterek ölümüne neden olduğunu ifade ediyor. Arda’nın arkadaşı olduğunu söyleyen, olay sırasında orda bulunan ve ismini vermek istemeyen bir tanığın yaptığı açıklamaya göre ise olay şöyle gerçekleşiyor: Polis Arda’ya kimliğini sorunca Arda kimliğinin evde olduğunu söylüyor ve koşmaya başlıyor. Bu sırada yaşanan kovalamada Arda polis tarafından hedef gözetilerek vuruluyor. Olay sonrasında kendisinin de gözaltına alındığını söyleyen vatandaş karakolda polisleri teşhis ettiğini ancak savcılığa çıkarılacakken polislerin kendisine, “Senin başın yanacak, kimlik istediğimizi, kaçma dediğimizi söyle” diyor.

2007’DEN BERİ SORUŞTURMALAR-CEZALAR
Olayla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini belirten İçişleri Bakanlığı yanıtında, 2007-2012 yılları arasında ilgili mevzuatın güvenlik güçlerine verdiği zor kullanma yetkisine ilişkin sınırları aştığı iddiasıyla disiplin yönünden hakkında soruşturma başlatılan teşkilat mensuplarına ilişkin sayısal verilere de yer verildi. Buna göre bir personele aylık kesimi, 63 personele kısa süreli durdurma, 43 personele ise uzun süreli durdurma cezası verildi. Adli yönden yapılan soruşturma neticesinde de 4 personele hapis, 8 personele para cezası verilmiş olup, 412 personelin mahkemesi ise halen devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder