18 Mart 2014 Salı

Parayı veren hekimi döver



24.02.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA- Sağlık çalışanları için adeta teröre dönüşen şiddet olaylarının önüne geçilemiyor. 2013’te sadece Ankara’daki sağlık kuruluşlarında sağlık çalışanlarına yönelik 850 şiddet vakası yaşandı. 1167 sağlık çalışanının mağdur olduğu şiddet olaylarının birçoğu ya cezasız kaldı ya da saldırganlar para cezasıyla kurtuldu.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi sağlık çalışanlarının telefonla veya kurum yetkilisinin internet vasıtasıyla bildirim yaptığı Sağlık Bakanlığı “113 Beyaz Kod” sayfasında 2013 yılında yer alan verilere göre bir rapor hazırladı. Rapora göre devlet ve özel sağlık kuruluşlarında toplam 1167 sağlık çalışanının mağdur olduğu 850 şiddet vakası yaşandı.

En çok kadınlara şiddet
En çok şiddet vakası ise 377 şiddet olayıyla eğitim araştırma hastanelerinde yaşandı. Bunu 179’la devlet hastanelerinde, 106’yla 112 acil yardım ambulanslarında yaşanan şiddet olayları takip etti. Şiddet olaylarının yaşandığı yerlerse % 39 oranıyla en çok polikliniklerde, % 22’yle acil servislerde yaşandı.
İl Sağlık Müdürlüğü Koordinatörlüğüne ulaşan şiddet olaylarında çoğunlukla kadın sağlık çalışanlarının mağdur olduğu görüldü. 1167 mağdurun 718’i kadınlardan oluşurken şiddete uğrayan erkek çalışan sayısı ise 449’u buldu. Çalışanların ünvanına göre ise ilk üç sırayı 596 hekim, 159 Acil Tıp Teknisyenleri, 153 hemşireler oluşturdu.

Ceza yok şiddet çok
Yaşanan bunca şiddet olayına rağmen cezasızlık sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti adeta teşvik etti. Mayıs 2012 ile Şubat 2014 tarihleri arasındaki Beyaz Kod vakalarından mahkemesi sonuçlanan toplam 74 davanın % 38’inde hükmün açıklanması geri bırakılan para cezası verildi. Davaların %18’inde beraat kararı çıkarken, % 10’u adli para cezası, % 9’u ise hapis cezası ile sonuçlandı.

Yeni düzenleme yeterli mi?
Sağlık çalışanlarının ısrarlı çabalarıyla Meclis’te sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının araştırılması için komisyon kurulmuş ancak uzun süre somut bir adım atılamamıştı. 18 Ocak tarihli resmi gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da ek madde konularak, “Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 100 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında tutuklama nedeni varsayılan suçlardandır” ibaresi eklendi. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin, göreviyle ilgili kendilerine karşı işlenen suçlar da Türk Ceza Kanunu’nda kamu görevlisi sayılacağı belirtildi.
/ KARŞI GAZETE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder