27 Mart 2014 Perşembe

Sağlık sistemi can çekişiyor



 27.03.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA- Sağlıkta dönüşüm kapsamında uygulamaya geçirilen aile hekimliği sistemi alarm vermeye devam ediyor. İstanbul’da yapılan son atamalardan sonra 104 hekim pozisyonu boşta kaldı. Toplam 127 hekim ise ebe, hemşire gibi aile sağlığı elemanı olmadan hizmet veriyor. Öte yandan aile sağlığı hizmetlerinde en sorunlu ilçelerden Beyoğlu'nda 3 aile sağlık merkezi tamamen boşken 69 aile hekimliği pozisyonunun 11'inde hekim yok.
İstanbul İl Halk Sağlığı verilerine göre geçen ay yapılan aile sağlığı hekimi atamalarında 106 pozisyon boşta kalmıştı. Bu ay yapılan son atamalarla boş pozisyon sayısı sadece 2 azalarak 104 oldu. Hekimi açığı kapatılamayan aile sağlığı merkezleri nedeniyle vatandaşlar sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Hekimi olan sağlık merkezlerinde ise aile sağlığı elemanı krizi yaşanıyor. Buna göre 127 hekimin ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni gibi sağlık elemanı olmadan hizmet vermesi bekleniyor.
BEYOĞLU İÇLER ACISI DURUMDA
Sağlık hizmetinde en sorunlu ilçelerden 250 bin nüfuslu Beyoğlu’nda aile hekimi başına düşen hasta sayısı 4500’e ulaştı. Beyoğlu’nda hizmet veren Beyoğlu Sağlık Hizmetleri İnsiyatifinden hekimler, ilçede hekim boşluğu ve teknik yetersizlikler nedeniyle başta kanser olmak üzere bazı hastalıklarda düzenli olarak taramaların yapılamadığını belirtti. Hekimler kadın ve çocuk sağlığı hizmetinin son derece yetersiz olduğuna dikkat çekti. Beyoğlu’ndaki 69 aile hekimi pozisyonundan 11’i boş, 2 Aile sağlık merkezinde hiç hekim bulunmuyor. Kayıtlarda görünen ve hekimi olmayan 11 nolu sağlık merkezi ise, nerede olduğunu halk sağlığı yetkililerinin bile bilmediği sanal bir aile sağlık merkezi.
HASTANE YOK
Türkiye tarihinin ilk tıp fakültesi Mekteb-i Tıbbiye-yi Şahane’ye ev sahipliği yapan Beyoğlu semtinde bugün Sağlık Bakanlığı’na ait yalnızca bir hastane bulunuyor, bu hastane de göz hastanesi. Gün içinde yüz binlerce insanın uğrak yeri olan Beyoğlu’nda yer alan Taksim İlk Yardım Hastanesi halen kapalı olmakla beraber ne zaman açılacağı da belli değil.
TAŞERON SAĞLIK HİZMETİ
Sağlıkta dönüşüm kapsamında 2010 sonunda uygulamaya konulan aile hekimliği hekimler tarafından sağlık hizmetinin taşeronlaşması olarak eleştiriliyor. Buna göre hekimler kendi sağlık merkezlerini ve araç-gereçlerini temin ederek devlete kira ödüyor. Buna karşılık verdikleri hizmet miktarına göre kendilerine ödeme yapılıyor. Birçok aile hekimi kadrosunun boş kalmasının nedeni olarak da hekimlerin sistemden kaçmak istemesi olarak gösteriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder