18 Mart 2014 Salı

Devlet dersinde öldürülen çocuklar



13.03.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA- Türkiye Berkin Elvan’dan gelen yürek yakan haberle ayağa kalktı. 269 gün boyunca direnen Elvan’ın ölümü ‘devlet dersinde öldürülmüş çocuklar’ listesine eklendi. Devletin neden olduğu, 1989’dan bu yana tutulan çocuk ölümleri listesinde sayı 403’e çıkarken bunlardan 60’ı AKP döneminde ölen çocuklardan oluştu.

Tüm Türkiye’nin umutla hayata dönmesini beklediği Berki Elvan dün son yolculuğuna uğurlandı. Ancak Elvan kolluk güçleri tarafından öldürülen ilk çocuk değil. Devlet güçlerinin neden olduğu ve 1989’dan bu yana kayıtlara geçebilen çocuk ölümlerinde Elvan 403. çocuk oldu. Listeye en son, geçtiğimiz aylarda Şemdinli’de yerde bulduğu cismin patlaması sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Behzat Özen eklenmişti.

Kayıtlara geçen ilk çocuk ölümü 19 Temmuz 1989 yılında Şırnak’ta askerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Mahmut Yaşar oldu. O dönem gazetelerde ‘10 yaşında, uyurken öldürüldü’ haberleri üzerine resmi makamlarca bir açıklama yapılmış, “Şırnak ilçesinde 19 Temmuz 1989 tarihinde güvenlik görevlilerince arama-tarama faaliyetleri yapılırken Mahmut Yaşar adındaki vatandaş ‘dur’ ihtar ve ikaz ateşlerine uymayarak kaçması üzerine ateş edilerek vurulmuştur. İddia edildiği gibi Mahmut Yaşar, 10 yaşında olmayıp, 16 yaşındadır.” ifadelerine yer verilmişti. AKP döneminde ise Roboski’de ölen 18 yaşın altındakiler dahil toplam 60 çocuk hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler çocuk ölümlerinin birçoğu bulduğu bir ‘cisimle’ oynarken patlaması sonucu oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder