17 Mart 2014 Pazartesi

Emniyetten "organ nakli" operasyonu


Emniyetten "organ nakli" operasyonu
 
26/09/2013
Polisin 80 ayrı noktada yaptığı operasyonlarda aralarında doktor ve profesörlerinde bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.
 MEHMET BİLBER 
ANKARA - Ankara Emniyeti organ kaçakçılığı yapan bir şebekeye yönelik operasyon başlattı. Ankara, İstanbul , İzmir, Antalya, Adana ve Eskişehir başta olmak üzere 17 ilde gerçekleştirilen operasyonda 80 farklı noktaya baskın yapıldı. Aralarında profesörler, doktorlar, konsolosluk çalışanlarının da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

Bir ihbarı değerlendirerek harekete geçen Ankara Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, organ kaçakçılığı yapan şebekeye 17 ilde 80 farklı noktada eş zamanlı olarak operasyon başlattı. Gözaltına alınanlar arasında profesörler, doktorlar, konsolosluk çalışanları bulunuyor. Arama yapılan yerlerde, organ alıcı ve vericilerinin listesinin bulunduğu veri havuzu, ajandalar, yurt dışında organ nakillerinin gerçekleştirildiğine dair tahlil raporları, sahte kimlik ve belgelerle böbrek hastalarının kullandığı çok sayıda sahte ilaç ele geçirildiği öğrenildi.

Akraba gibi göstermişler
Operasyon polisin bir yıl süren teknik ve fiziki takibin ardından bugün başlatıldı. Maddi durumu kötü kişilerle irtibata geçen şebekenin organları, aralarında tanınmış iş adamlarının da bulunduğu alıcılara sattıkları iddia edildi. Türkiye ’de akraba dışı vericilerden organ nakli gerçekleştirilebilme Etik Kurulu kararına bağlı. Bu yüzden şebekenin düzenlediği sahte belgelerle verici ile alıcı hastaları akraba gibi gösterdiği belirlendi.

Yurt dışı bağlantılı
Söz konusu şebekenin yurt dışı bağlantıları olduğu da belirlendi. Buna göre sahte belge düzenleyemedikleri kişileri turist gibi gösterip Mısır’a götüren şebeke, nakil işlemlerini burada gerçekleştirdi. “Örgüt kurmak, yönetmek, örgüt faaliyeti kapsamında organ ticareti yapmak, insan ticareti, resmi belgede sahtecilik, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, tehdit, görevi kötüye kullanma, ve suç delillerini yok etme” ile suçlanan zanlıların emniyetteki işlemlerinin ardından yarın (cuma) adliyeye sevkedilmeleri bekleniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder