17 Mart 2014 Pazartesi

A be Meclis al sana paket!


A be Meclis al sana paket!
 
02/10/2013
Türkiye'nin farklı noktalarında yaşayan Romanlar maruz kaldıkları ayrımcılığa ve nefret suçlarına karşı bir araya geldi. İki gün boyunca yaşanan saldırıları ve nefret suçlarını ele alan Romanlar ortaya çıkardıkları çözüm önerilerini rapor haline getirerek TBMM'deki partilere götürdü
 MEHMET BİLBER
ANKARA- Bir çok kez mahalleleri ve evleri basılarak linç girişimlerine maruz kalan, son olarak Bursa Valiliği’nin TBMM’ye gönderdiği yazıdaki ayrımcı ifadelerle gündeme gelen Romanlar Ankara’da biraraya geldi. Yirmiyi aşkın Roman dernek ve federasyonu 28-29 Eylül tarihlerinde düzenledikleri toplantıyla maruz kaldıkları ayrımcılık ve nefret suçlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapor AK Parti , CHP , MHP , Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Araştırma Komisyonu ve Avrupa Delegasyonu Ankara Temsilciliği’ne iletilerek çözüm için harekete geçilmesini istendi.


TÜRKİYE ’DE ROMAN OLMAK


Romanlar toplantıda, yaşadıkları bölgelere göre 4 farklı grup oluşturup Türkiye’nin farklı coğrafyalarında yaşayan Romanların sorunlarını tespit etmeye çalıştı. Çalışmanın ortaya çıkardığı sonuç ise Romanların Türkiye’nin neresinde yaşarsa yaşasın aynı sorunlarla karşı karşıya kaldığını gösterdi. Buna göre Roman vatandaşlar, Türkiye’de potansiyel suçlu olarak görülüyor, dışlanıyor ve ayrımcı, nefret içerikli saldırılara maruz kalıyor. Yapılan çalışmalar neticesinde Romanlar çözümü 5 başlık altında topladı. Buna göre:
* Ayrımcılık, önyargı ve nefret suçlarına karşı gereken önlemler alınmalı,
* Nefret suçları cezasız kalmamalı,
* Sosyal dışlanma önlenmeli, eğitim, istihdam, barınma ve sağlık sorunlarına çözüm getirilmeli,
* Sosyal dışlanma sonucu yaşadıkları sorunların giderilmesi için mahallelere kadar gereken önlemler alınmalı.


NEFRET SÖYLEMİ DEVLETİN DİLİNDE


Radikal’e konuşan Roman Gençlik Derneği Başkanı Yücel Tutal, Bursa’da at pisliği tartışmasının kavgaya dönüşmesi sonucu binlerce kişinin Romanların yaşadığı evleri basarak at arabalarını yaktıkları olayı hatırlattı. Tutal, olayın hemen ardından belediye ekiplerinin Roman vatandaşların evlerini boşaltmasını bile beklemeden yıkmasını, linç girişiminde bulunanlara adeta sempatik görünme çabası olduğunu ve oy kaygısıyla Romanlara yönelik nefret suçlarını beslediğini söyledi. Tutal, son olarak Bursa Valiliği’nin TBMM’ye gönderdiği yazıyı da hatırlatarak resmi kurumlarda bile nefret söylemin hakim olduğunu, bunun Romanlara karşı önyargılara ve saldırılara zemin hazırladığını söyledi.


PAKET OLUMLU, ALTI DOLDURULMALI

Başbakan Recep Tayyip Eroğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketinde yer alan nefret suçlarına ilişkin cezaların artırılmasını olumlu değerlendirdiklerini söyleyen Tutal, asıl önemli olanın bunların altı doldurularak hayata geçirilmesi olduğuna dikkat çekti.


PARTİLERİ GEZİP ÇÖZÜM İSTEDİLER


Roman Derneklerinin toplantısından sonra oluşturulan bir heyet ise Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Nihat Matkap ve Faik Öztrak, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Avrupa Delegasyonu Ankara temsilciliği ile görüşerek hazırladıkları raporu iletti; yaşanan ayrımcılık ve nefret suçlarına çözüm üretilmesini istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder