20 Mart 2014 Perşembe

Birinci sınıf tarım arazisine şehir hastanesi yapılacak



20.03.2014



MEHMET BİLBER
ANKARA- Konya'ya yapılması planlanan 850 yataklı şehir hastanesinin, birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisi üzerine yapılacağı ortaya çıktı. Uzmanlar, yaklaşık 100 yıldır tohum geliştirme araştırmalarının yapıldığı, dışa bağımlılığın önüne geçilmesine katkı sunan araziye hastane yapılmasına ‘cinayet’ dedi.

Birçok konuda eleştirilerin odak noktası olan şehir hastaneleriyle ilgili bir çarpıcı gelişme de Konya’da yaşandı. Konya’da yapılması planlanan 850 yataklı şehir hastanesinin birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisi üzerine yapılacağı bildirildi. Hastanenin yapılacağı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde Türkiye’nin en önemli tohum araştırmaları yapılıyor.

100 YILLIK ARAŞTIRMA ARAZİSİ
Konya’da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü 100 yılı aşkın tarihi ile bulunduğu yerde Tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, tıbbi aromatik bitkiler, çayır-mera ve yem bitkileri, meyvecilik, sebzecilik, biyolojik çeşitlilik, genetik kaynaklar ve hayvancılık üzerine çalışmalar yapılıyor. Yetkililer yapılan tohum geliştirme araştırmalarının, ülkenin dışa bağımlığından kurtulması için önemli çalışmalar olduğuna dikkat çekiyor.

ARAZİ BATAKLI BİNA YAPILAMAZ
Hastanenin bu arazi üzerine yapılmasının önünde başka engeller de bulunuyor. Enstitü arazisinin zemini bataklıktan oluştuğu için çok katlı bina yapımına uygun değil. Ayrıca söz konusu bölge Konya’nın havası en kirli yeri olmakla beraber kışın is ve sisin etkisinde kalıyor. TMMOB’ye bağlı meslek odaları da hastane yapımına karşı olmadıklarını, ancak daha uygun bir arazi üzerine yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Meslek odalarının oluşturduğu Konya İl Koordinasyon Kurulu, uygun bir arazi üzerine inşa edilecek şehir hastanesi yapımına her türlü teknik desteği vermeye hazır olduklarını açıklarken, 100 yıldır araştırma faaliyetlerinin yapıldığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarım arazilerinin imara açılmasının cinayet olacağına dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder