17 Mart 2014 Pazartesi

Çeçen cinayetlerinin ilk Türk kurbanı


Çeçen cinayetlerinin ilk Türk kurbanı
 
24/05/2013
İstanbul'daki Çeçen cinayetleri Ankara'ya sıçradı. Çeçenlere desteğiyle bilinen Türk vatandaşı Medet Ünlü öldürüldü. Zanlı, Çeçen.
MEHMET BİLBER
Çeçenya bölgesinde Rusya Federasyonu’na karşı mücadele eden Çeçenlere desteğiyle bilinen ve Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nin fahri konsolosluğunu yapan Medet Ünlü işyerinde öldürüldü. Katilin Çeçenya vatandaşı olduğu tespit edildi. Ünlü, Türkiye ’deki Çeçen cinayetlerinin ilk Türk vatandaşı kurbanı oldu.
Ankara ’daki cinayet önceki akşam Ünlü’nün aynı zamanda fahri konsolosluk olarak kullandığı Çetin Emeç Bulvarı 54 numaradaki işyerinde işlendi. Aile yakınlarından edinilen bilgilere göre Ünlü’nün genellikle yanında bulunan arkadaşı ve sekreteri ofisten ayrıldıktan sonra saat 19.15 sıralarında kapı çaldı. Kapıyı açan Ünlü, daha önceden tanıdığı zannedilen şüpheliyi ofisine aldı. Şüpheli susturuculu silah kullanarak Ünlü’ye birkaç kez yakın mesafeden ateş etti. Saat 20.00’de Ünlü’den haber alamayan ailesi olayı polise bildirdi. Ofise giden Asayiş Büro ekipleri Ünlü’nün cansız bedeniyle karşılaştı.

İki kişi geldiler 
Ankara Emniyet Müdürlüðü Terörle Mücadele Þube Müdürlüðü’nün yürüttüðü soruþturmada, Ünlü’nün bürosunun bulunduðu binanýn çevresindeki kameralarýn görüntüleri incelendi. Cinayetin iþlendiði saatte, Ünlü’nün bürosunun önüne iki kiþinin araçla geldiði, daha sonra bir kiþinin büroya girdiði belirlendi. Bu görüntüler üzerine araþtýrmalarýný derinleþtiren emniyet güçleri, Ünlü’yü silahla öldüren ve kameralara görüntüsü yansıyan kiþinin bir Çeçen vatandaþý olduðunu tespit etti. Þüphelinin kimlik bilgileri ile olay yerinde güvenlik kameralarýna yansýyan görüntüleri, 81 il emniyet müdürlüklerine gönderildi.

Aile Kadirov’u işaret etti

Ünlü’nün Çeçen mücadelesinin önemli bir dava adamı olduğunu söyleyen ailesi, cinayetle ilgili olarak Rus yanlısı Çeçenya lideri Ramzan Kadirov’u işaret etti. Öte yandan olay hem İstanbul dışında ilk Çeçen cinayeti olması hem de ilk kez Türk vatandaşını hedef alması yönüyle dikkat çekti. Daha önce İstanbul’da altı Çeçen vatandaşı öldürülmüştü.
‘ABD’de öldürülen Çeçenler kurban’ demişti
Medet Ünlü, Çeçenistan’da Rusya’ya karşı mücadele çalışmalarıyla biliniyor. 1997 yılında 10 milyon dolarlık Çeçenistan’a yardım parasının 2 milyon dolarının, dönemin Başbakanı Erbakan tarafından Örtülü Ödenek’ten ödendiği iddiası nedeniyle gözaltına alınmıştı. Ünlü son olarak televizyonda, ABD’deki Boston saldırılarının faili oldukları gerekçesiyle operasyonda öldürülen iki Çeçen kardeşin kurban seçildiğini, Çeçen halkının terörizmle bağdaştırılmaya çalışıldığını söylemişti. Ünlü bugün memleketi Kahramanmaraş’ta uğurlanacak.
Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Baþkaný Vacit Kadýoðlu, saldırıyı þiddetle kınadıklarını söyledi. Çeçen sığınmacılara yönelik yardım çalışmaları yapan IMKANDER’in Başkanı Murat Özer de “İlk defa Türk vatandaşı bir Çeçen öldürüldü. Durumun bu noktaya gelmesinden endişe duyuyoruz” dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder