17 Mart 2014 Pazartesi

Başbakan'ın 'kinini' Anadolu Ajansı duyamamış Başbakan'ın 'kinini' Anadolu Ajansı duyamamış

Başbakan'ın 'kinini' Anadolu Ajansı duyamamış
 
03/04/2013
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti Gençlik Kolları toplantısında Necip Fazıl'dan aktardığı bir cümledeki "kininin davacısı" sözlerini Anadolu Ajansı muhabiri uğultudan duyamamış.
MEHMET BİLBER
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Ak Parti Gençlik Kolları toplantısında Necip Fazıl Kısakürek’ten aktardığı “kininin davacısı” sözlerinin Anadolu Ajansı tarafından makaslandığı iddialarını sordu. Özgündüz’e Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç cevap verdi: “Makaslama yok, muhabir duymamış.”

Özgündüz’ün sözlü soru önergesine, dün TBMM Genel Kurulu’nda Arınç’tan yanıt geldi. Özgündüz, Erdoğan’ın yaptığı konuşmada, Necip Fazıl Kısakürek’e ait, "Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin, kalbinin davacısı bir gençlik" sözlerinden, 'kininin' sözünün Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde yer almamasını hatırlatarak ‘makaslama’yı sordu.

'UĞULTU VARDI, ANLAYAMAMIŞ' 
Ajans muhabirlerinin izledikleri konularda mutlaka ses kayıt cihazı kullandıklarını söz konusu toplantıda da kayıt alındığını belirten Arınç, salonun kalabalık olmasından kaynaklanan bir olumsuzluk sonucu ses kayıt cihazında uğultular meydana gelmesi sebebiyle haber metnini oluşturan muhabirin “kininin” kelimesini deşifrede anlayamadığını, bu nedenle metni eksik verdiğini söyledi. Arınç verdiği cevapta şunları dile getirdi:

'AJANSIMIZIN MAZİSİYLE BAĞDAŞMAZ'
“AA haberde iddia edildiği gibi herhangi bir makaslama yapmamıştır. Muhabirimizin tamamen insani zaaf olarak nitelendirilebilecek bir kusuru yüzünden doğru, tarafsız ve hızlı habercilik ilkesine sıkı sıkıya bağlı AA’nın makaslama yaptığı iddiası ağır bir ithamdır. Başbakanın konuşması aynı zamanda canlı yayınla onlarca televizyon kanalından naklen verilmiştir. Canlı yayınlanan bir konuşmanın içeriğinin değiştirilmesi, eksiltilmesi ve anlam farklılığı oluşturulması gibi gazetecilik etiğinden uzak uygulamalar ajansımızın doksan iki yıllık mazisiyle bağdaşmaz.
AA’nın haberlerden sorumlu yöneticileri, muhabirin ifadesine başvurmuş, ayrıca muhabirin görev yaptığı İstanbul bölge müdürlüğünde konuya ilişkin toplantı düzenlemiştir. Bu toplantılar daha sonra yayıncılarla da yapılmış ve bir cümledeki eksik kelimenin ajansın haberciliğinin sorgulanmasına sebep olduğu konusunda dikkat çekilmiştir. Haberin bir an önce abonelere iletilmesinden ve mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışmaktan başka kaygısı olmayan muhabirin bu gelişmeler yüzünden mesleki kariyeri bakımından derin üzüntü yaşadığı da bir gerçektir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder