17 Mart 2014 Pazartesi

Diplomatik değil 'insani' iade


Diplomatik değil 'insani' iade

18/05/2013
Avustralyalı koleksiyonerin son isteği, "Bu sikkeler vatanına dönsün" olunca, yıllar önce kaçırılan 23 sikke Anadolu'ya döndü.
  MEHMET BİLBE
Anadolu ’dan kaçırılarak dünyanın çeşitli yerlerine götürülen tarihi eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarla yeniden doğduğu topraklara dönüyor. Son olarak Avustralya’da bulunan Roma Dönemi’ne ait 23 adet sikke Türkiye ’ye iade edildi. Ancak bu sikkelerin iadesi diplomatik yollarla değil. Sikkelerin ilginç bir dönüş hikâyesi var.

Bir dilekçeyle ortaya çıkan tarih

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne Rosemary Canavan imzalı bir dilekçe ulaşır. Canavan Avustralya’da Katolik İlahiyat Üniversitesi’nde dekan yardımcısı olarak görev yapan bir akademisyen. Canavan’ın verdiği dilekçede 2012 yılında vefat eden Jolie Hooke isimli bir koleksiyonerin, Roma Dönemi’ne ait olduğu ve büyük kısmının antik dönemde Mysia (Anadolu’nun kuzeybatısı) ve Phrygia (bugünkü Afyon, Kütahya, Eskişehir, Ankara ve Çorum’u da içine alan bölge) bölgelerinden geldiği anlaşılan 23 adet sikkeyle ilgili ilginç bir vasiyeti ortaya çıkar.

Sikkeler Hooke’un adıyla sergilenecek

Anadolu’dan hangi tarihte ve nasıl kaçırıldığı bilinmeyen 23 adet sikke Avustralya’da bir müzayedede açık arttırmaya çıkarılır. Jolie Hooke da bu müzayedede sikkeleri satın alır. Yıllar sonra, 2012’de ölmeden önce Hooke vasiyetinde elindeki sikkelerin anavatanına dönmesini, Denizli’de bir müzede sergilenmesini ister. Hooke’un ailesi vasiyetin yerine getirilmesi için akademisyen Canavan’a başvurur. Canavan’ın dilekçesi üzerine irtibata geçen genel müdürlük, sikkelerin Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosluğu’na verilmesini, oradan da Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na naklini sağlar. Sikkeler son olarak 3 Mayıs tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edilir. Genel müdürlük yetkililerinden alınan bilgilere göre sikkelerin Denizli’de bir müzeye nakledilerek Hooke anısına sergilenmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder