17 Mart 2014 Pazartesi

3 bin yıllık mahkuma 'işlemeli mendil' yasak


3 bin yıllık mahkuma 'işlemeli mendil' yasak
 
10/11/2013
Tekirdağ 2 Nolu F tipi Hapishanesinde kalan aralarında gazeteci Füsun Erdoğan'ın da bulunduğu toplam 3 bin yıl hüküm giyen 7 hükümlüden biri olan Naci Güner'e, yazar Adil Okay'ın kızı tarafından gönderilen el işi işlemeli mendil verilmedi.
  MEHMET BİLBER 
ANKARA - Yazar Adil Okay’ın 8 yaşındaki kızı Öykü, babasının mektuplaştığı mahkumlara moral vermek için elleriyle yaptığı hediyeler gönderiyordu. Mahpus amcalarım ve teyzelerim dediği hükümlüler de mektup arkadaşları Okay’ın kızı Öykü’yü yeğenleri olarak görüyor ve ona mektuplar yazıyordu. Bazı mahkumlar Öykü’yü hapishanede yazdıkları hikayelerde hikayenin kahramanlarından biri yapıyor, bazıları da onun resimlerini çizerek yazdıkları mektuplara iliştiriyordu.

MENDİL BİR YASAK BİR SERBEST
Öykü, son olarak geçtiğimiz hafta aralarında gazeteci Füsun Erdoğan’ın da bulunduğu, MLKP davasından toplam 3 bin yıl hapis cezasına çarptırılan mahkumlardan Naci Güner’e kendi el emeğiyle yaptığı işlemeli mendili babasının mektubuyla birlikte gönderdi. Ancak Güner’in hapishaneden Okay’a gönderdiği faksta, Öykü’nün işlemeli mendilinin kendisine verilmediği ortaya çıktı. Güner durumu çektiği faksta, “23 Ağustos’ta gönderdiğin faks ile 1 Ekim’de gönderdiğin kartı aldım. Ama, sevgili Öykü’nün ‘el emeği göz nuru’ mendilini alamadım. Zarf üzerine, ‘1 adet mendil emanet eşya birimine teslim edilmiştir’ yazmışlar!” diye anlattı. Öykü’nün aynı mendilden gönderdiği Diyarbakır D tipi hapishanesinde kalan Ayhan Kavak ise Okay’a yazdığı mektupta kendisine gönderilen hediyeyi aldığını söyledi.

MAHPUS TEYZE VE AMCALAR
Adil Okay, müebbet hapse mahkum edilen insanlara küçük kızının gönderdiği bir mendilin bile verilmediğini ancak bazı hapishanelerde ise böyle bir yasağın olmadığını belirterek hapishanelerde keyfi uygulamaların sıklıkla yaşandığını söyledi. Okay yaşanan keyfi uygulamayı şöyle anlattı: “Öykü kızım olur... Yazıştığım mahpuslar onu yeğenleri kabul ederler. Yıllar önce ‘mahpus teyze ve amcalarına’ balon yollamıştı ve balonlar ‘sakıncalı’ sayılmıştı. Bunun üzerine mahpuslar ( kadın -erkek) Öykü’ye armağanlar yollamışlardı. Çocuk Öykü mendili alan ve almayan mahpusların yeğeni sayılıyor. Kısa bir süre önce (yaz sonu) de yolladığı küçük deniz kabuklarına bazı cezaevlerinde ‘sakıncalı’ diye el konulmuştu. Bazılarına da verilmişti. Mevzuat aynıysa bu keyfiyettir diye yazı yazmıştım. Ayrıca tutsak Ayhan Kavak’tan aldığım yeni mektupta ‘mendili’ aldığını yazıyor. Bir cezaevinde farklı diğerinde farklı uygulamanın, keyfi cezaların kanıtı sayıyorum bunu.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder