17 Mart 2014 Pazartesi

ODTÜ'deki olaylara "terör" davası


ODTÜ'deki olaylara "terör" davası
 
10/10/2013
Göktürk-2 uydusunun ODTÜ'de yapılan fırlatılma töreninde Başbakan Erdoğan'ı protesto eden 11 kişi hakkında, "terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak" suçundan dava açtı.
 MEHMET BİLBER 
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ODTÜ’de katıldığı Göktürk-2 uydusunun fırlatılması töreni sırasında yaşanan olaylar nedeniyle 11 üniversite öğrencisi hakkında “hiyerarşik yapısı içinde yer almamakla birlikte terör örgüt adına suç işlemekten” iddiasıyla dava açıldı. Evlerinde ele geçirilen dergi, gazete ve kitaplar delil olarak gösterilen öğrenciler hakkında açılan davada belediyeye ait bir konteynıra zarar verdikleri gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi de müşteki oldu.

18 Aralık’ta ODTÜ’de düzenlenen Göktürk-2 uydusunun fırlatılma törenine katılan Başbakan Erdoğan’ı protesto etmek isteyen öğrencilerle polis arasında yaşanan çatışmayla ilgili Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır tarafından hazırlanan iddianame, TMK 10. Maddeyle yetkili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede şüpheli olarak yer alan 11 öğrenciye “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek sureti ile örgüte üye olmak”, “Görevli Memuru Kasten Yaralama, Kamu Malına Zarar Verme”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet”, “Kamu Görevlisine Karşı Görevini Yaptırmamak İçin Direnme” suçlamaları yöneltildi.

SIRT ÇANTASI TAŞIYAN BAĞZI ÖĞRENCİLER
İddianamede Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti gibi bir çok gençlik örgütü “yasadışı terör örgütlerinin açık alan yapılanması” şeklinde tanımlanarak “Marksist-Leninist, Bölücü/Ayrılıkçı görüşe müzahir kitlenin” ODTÜ içerisinde toplanarak TÜBİTAK Uzay Araştırma Merkezi’nde törene katılan Başbakan ve diğer protokol üyelerini protesto etmek istedikleri belirtildi. Protestocuların, “Sol terör örgütleri ile özdeşleşmiş sloganları atarak” toplandığı belirtilen iddianamede, kanunsuz gösteri ve yürüyüş yapıldığı, bazı öğrencilerin de sırt çantası taşıdığı ifade edildi.

FIŞKİYEDEN SONRA KONTEYNIR
Eylem sırasında camları ve tabelaları kırılan ODTÜ Mühendislik Fakültesi ve TÜBİTAK binası ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de müşteki olarak yer aldığı iddianamede, Belediye’ye ait 1 adet çöp konteynırının ve EGO’ya ait tabelaların zarar gördüğü belirtildi.

DEFTER, KİTAP SUÇ DELİLİ
Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda el konulan eşyalar da suç delili olarak gösterildi. El konulan eşyalar arasında çok sayıda süreli dergi ve gazetenin yanı sıra “THKP/C terör örgütü kurucularından olan, 30 Mart 1972 tarihinde, Tokat ili Niksar ilçesi Kızıldere Köyü’nde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışma sonucunda (12) arkadaşı ile birlikte ölü olarak ele geçirilen Mahir Çayan isimli şahıs tarafından yazılan Bütün Yazılar Mahir Çayan kitabı, 1 adet 1’den 39’a kadar numaralandırılan kahverengi kaplı defter, 1 adet 1’den 5’e kadar numaralandırılan mavi renkli Ankara Deftarlığı Logolu Blok not defteri” gibi defter ve kitaplar olduğu da belirtildi. Savcı bu delillere dayandırarak eylemci öğrencilerin ‘demokratik haklarını’ değil ‘ODTÜ yerleşkesinde terör ve kaos ortamı oluşturmayı’ amaçlayarak hareket ettiklerini savundu.

SAVCI’DAN SOL HAREKETLERE MERCEK
Savcı Bayındır’ın hazırladığı iddianamede eylemde yer aldığı ifade edilen gençlik örgütleri ile çeşitli sol örgütlerin arasındaki ilişki de incelendi. İncelemede örgütlerin tarihsel gelişimleri ele alınarak hangi tarihlerde nerelerde kuruldukları, hangilerinin ‘Demokratik Devrim’ teziyle hareket ettiği, hangilerinin ‘halk ayaklanması’ yoluyla halk iktidarını kurmayı hedeflediği gibi bilgilere yer verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder