17 Mart 2014 Pazartesi

SİZ: Türkiye'nin sera gazı yüzde 124 arttı


26/11/2013 
 
MEHMET BİLBER
Türkiye ’de iklim politikalarına sivil bir müdahale oluşturmak ve yerel seçimlerde iklim dostu belediyecilik için adım atılmasını sağlamak amacıyla ilk defa ‘Sivil İklim Zirvesi’ (SİZ) gerçekleştirildi. Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının 1990’dan 2011’e yüzde 124 arttığı belirtilen zirvede, 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunun yüzde 15 azaltılması gerektiğine dikkat çekildi.
Küresel Denge Derneği ve Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği’nin ev sahipliği yaptığı, BM Kalkınma Programı Küresel Çevre Kolaylığı/Küçük Destek Fonu’nun (UNDP GEF-SGP) destek verdiği Sivil İklim Zirvesi 22-23 Kasım tarihlerinde Ankara ’da yapıldı. Zirvenin başlıca amacı olarak Türkiye’nin ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği politikalarına yurttaşların taraf olmasının sağlanması belirlendi. Proje yöneticisi Önder Algedik, Varşova’da gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Konferansı’yla aynı zamanda düzenlenen sivil zirvede Filipinler’deki Haiyan tayfunu ve ardından İtalya’daki hortum felaketinin Varşova’da küresel tartışmalara neden olduğu ve Sivil İklim Zirvesi ile güçlü bir yerel hareketin başlatıldığına dikkat çekti. ‘Ulusal Hedef, Yerel Hareket’ sloganı ile gerçekleşen zirvede çok sayıda sivil oluşum, iklim aktivisti ve akademisyen, iklim değişikliği ile ilgili bir çok konuyu tartışmaya açtı. Frankfurt Belediyesi’nden katılan Paul Fay, Frankfurt’taki enerji odaklı yerel iklim politikalarını ve uygulamalarını anlattı. Fay, Frankfurt’un 1990 yılında 2050 yılı yenilenebilir enerji hedeflerinin belirlendiğini kaydetti.

Hedef: 2020’ye kadar en az yüzde 15

Sonuç bildirgesinde Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının 1990’dan 2011’e kadar yüzde 124 arttığına, bu artışla birlikte sel, su baskınları, sıcak hava dalgaları, kuraklık, hortumlar gibi aşırı hava olaylarının şiddetinin ve sıklığının arttığına dikkat çekildi. Türkiye’nin küresel iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını 2020’ye kadar en az yüzde 15 oranında azaltmak zorunda olduğu belirtilen bildirgede, bu hedefe yeni hidroelektrik, termik ve nükleer santral kurmadan erişilebileceği kaydedildi.
Sonuç bildirgesinde, “Bu ulusal hedefe ulaşmak için, yerel yönetimler de hemen eyleme geçmek zorundadır” denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder