23 Mart 2014 Pazar

Sivas Davası’nın Sivas’a sevk edilmesine avukatlardan itiraz: “Bu karar onları bir kez daha yakar”

22.03.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA - Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sivas Davası, mahkemenin özel yetkilerinin alınmasının ardından “görevsizlik” kararı verilerek Sivas’a gönderildi. Avukat Şenal Sarıhan, “Müdahil olarak katılan ailelerin hemen tümü Ankara’da yaşamaktadır. Sivas’ta dava izlemeye zorlamak, onları her duruşmada yeniden yakmaktan başka bir anlama gelmeyecektir” diyerek, karara itiraz etti. 
Terörle Mücadele Kanunu (TMK)’da yapılan değişiklikte özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine bu mahkemelerde görülen davalar “suç yeri” olarak gösterilen illere gönderildi. Bu kapsamda, 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı “Sivas Davası” da, mahkemenin özel yetkilerinin alınmasının ardından “görevsizlik” kararı verilerek Sivas’a gönderildi. Dava, güvenlik gerekçesiyle 1993'de Ankara'ya gönderilmişti.

İTİRAZ EDİLDİ

Katliamda hayatını kaybedenlerin avukatı Şenal Sarıhan, davanın Sivas’a gönderilmesinin usul yönünden hukuka aykırı olduğunu belirterek, kararın ‘düzeltilerek kaldırılmasını’ istedi. Mahkemeye verilen dilekçede şöyle denildi: “Adalet Bakanlığı nakil istemini, hem yaşanan olayların vahametini, hem de mağdurların Sivas’ta bu acı olayı her duruşmada yeniden yaşayarak duyacakları acıyı değerlendirerek talep etmiştir. Bu yolda alınan karar, yürürlüktedir. Bu konuda mahkemenizin aksi bir karar alma yetkisi de bulunmamaktadır. 

“BU KARAR ONLARI YENİDEN YAKMAK DEMEK”


Sivas’ta işlenen, çoğunluğu Alevi olan bir aydın grubuna yöneltilmiş insanlığa karşı suçtur. Ülkemizin bu olaydan 21 yıl sonra da bu suçların işlenmesine elverişli bir ortam içinde bulunduğu hepimizin görebileceği bir gerçektir. Yargılama süreci bu acının göreceli olarak azaltılmasını da sağlayamamıştır. Binlerce kişinin eylemci olduğu davada bir avuç sanık yargı önüne getirilebilmiştir. Acı hem aileler yönünden hem de kamuoyu yönünden kanamaya devam etmektedir. Süren davalarda sanıklar artık yoktur. Boş sandalyelerde yürüyen bir katliam davası vardır. Şimdi bu davanın Sivas’a taşınması, 21 yıldır adalet peşinde yaşlanmış olan bu insanlara yeni bir ceza vermek olacaktır. Daha önemli olarak, yürüyen davaya müdahil olarak katılan ailelerin hemen tümü Ankara’da yaşamaktadır. Onları davayı Sivas’ta dava izlemeye zorlamak, onları her duruşmada yeniden yakmaktan başka bir anlama gelmeyecektir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder