14 Nisan 2014 Pazartesi

Özel hastanelere doktor kıyağı

14.04.2014

MEHMET BİLBER
ANKARA- Tıp fakültelerine alınan asistan hekim kadroları 2005 yılından bu yana neredeyse yarı yarıya azaldı. Tıp fakültelerindeki öğrenci kontenjanlarının her geçen yıl artmasına karşın asistan kadrosunun bu denli azaltılması, özel sektörde ucuz ücretlerle çalışmaya hazır ‘işsiz doktorlar ordusu’ tehlikesini de beraberinde getirdi.

Üniversiteye giriş sınavlarında tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanları her geçen yıl arttırılmaya devam ediyor. Öğrenciler tıklım tıklım dolu amfilerde ders işliyor. Hacettepe Üniversitesi gibi bazı üniversitelerde öğrenciler aşırı kalabalık amfiler nedeniyle sorunlarına dikkat çekmek için eylemler yapıyor. Ancak Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile alınan asistan hekim kadroları ise her geçen yıl giderek azalıyor. 2005 yılından bu yana açılan asistan kadrosu neredeyse yarı yarıya azaldı. Açılan kadro dağılımında da ciddi sorunlar bulunuyor. Kadroların çoğunluğu acil servis ve aile hekimliği uzmanlık alanlarından oluşurken diğer uzmanlık alanlarında asistan alımı azaltılıyor.

DOKTORLAR UCUZ İŞ GÜCÜ OLACAK
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyesi Doktor Melda Pelin Yargıç, bu sağlık politikasıyla işsiz doktor ordusu yaratılarak doktor emeğinin ucuzlatılmasının hedeflendiğini söyledi. Yargıç’a göre özel sektöre kaydırılan sağlık sisteminde doktorlar da piyasanın insafına terk edilmek isteniyor. Yargıç, “Doktor ihtiyacımız var diyorlar, yabancı hekim getirmek gerektiğini söylüyorlar. Aynı zamanda tıp fakültelerinin de kontenjanlarını artırıyorlar. Buna karşılık asistan doktor kontenjanları azaltılıyor. İşsizlikle başbaşa kalan doktorların, ucuz emek gücü olarak özel sektörde cüzi ücretlere istihdam edilmesi hedefleniyor” dedi. Türkiye’de yabancı hekim istihdamında son yıllarda yüzde 10’luk artış yaşandığını kaydeden Yargıç, “Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerden getirilen doktorlar köle gibi çalıştırılıyor. Bugüne kadar ücretsiz çalıştırılan yabancı uyruklu doktorlar şimdi de çok cüzi ücretler karşılığında çalıştırılıyor” dedi.

KANAYAN YARA: AİLE DOKTORLUĞU
Sağlık sisteminin en sancılı konularından biri de Aile Doktorluğu sistemi. Sistem çalışma süreleri ve şartları belirsiz, güvencesiz aile doktorlarını çok ağır şartlar altında bıraktığı için yeni mezun doktorlar bu sisteme girmek istemiyor. Sistem içindeki doktorlar da TUS’a başvurarak uzman olmayı ya da özel sağlık kuruluşlarında çalışmayı tercih ediyor. Tıp fakültelerindeki asistan sayısının azaltılmasıyla genç doktorlar, aile doktorluğu sistemine girmeye mecbur ediliyor. Aile Doktoru sistemine girmek istemeyen genç doktorlara ise tek açık kapı kalıyor; özel sağlık kuruluşlarında ağır şartlar altında, ucuz ücretlere çalışmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder