10 Nisan 2014 Perşembe

İşçinin hayatı Hükümetin Duble yollarında karardı






MEHMET BİLBER
ANKARA-  Son olarak 3. Köprü inşaatında 3 işçinin hayatını kaybetmesiyle yeniden hatırlanan taşeron sorunu hala çözüm bekliyor. Ölümden kurtulan işçiler sakatlandığı için işten atılıyor. Bunun son örneği; Karayollarında çalışan ve iş kazası geçiren işçiler, hiçbir tazminat ödenmeden işten atıldı.
Hükümetin seçim propagandalarında önemli bir yer tutan “duble yollarda” çalışan işçiler taşeronun insafına kaldı. İşçilerin mahkeme kararıyla kazandıkları kadro hakları 30 aydır uygulanmazken, bu süre zarfında birçok işçi de çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldı. Tehlikeli koşullarda çalışan işçiler, iş kazası geçirdiklerinde tazminat ve sağlık güvencesi olmadan işten atılıyor. Son olarak Bolu’da, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir taşeron şirkette levha işinde çalışan İbrahim Özcan bir levha sökümü işinde diz kapağından ağır yara aldı. Şubat ayında ameliyat olan ve hakkında bir yıl ağır işlerde çalışamaz raporu verilen Özcan ameliyattan sonra tekrar işe döndü. Taşeron firma yetkilileri doktorlarıyla görüşerek ağır işlerde çalışamaz raporunu iptal ettirmesini söylemesine rağmen doktor firmanın isteğinin kanunlara aykırı olduğunu belirterek raporu değiştirmeyi kabul etmedi.

YARALANDIN, ÇALIŞAMAZSIN
Taşeron şirket, Özcan’ı bir ay daha levha işinde çalıştırmaya devam etti. Maddi durumu elvermediği için fizik tedaviye devam edemeyen Özcan’ın ağır iş koşulları nedeniyle dizindeki rahatsızlığı daha da ilerledi. Bunun üzerine şirket dizindeki rahatsızlık nedeniyle çalışamaz duruma gelen Özcan’ı Nisan ayının başında işten çıkarttığını bildirildi. Bakmakla yükümlü olduğu 72 yaşındaki kanser hastası babasının yanı sıra evli ve bir çocuk babası olan Özcan hukuksuz işten çıkarıldığını belirterek Yol-İş sendikasına başvurdu. Kendisine “alacağım yoktur” belgesi imzalattırılmak istendiğini, hiçbir tazminat ödenmeden işten çıkarıldığını belirten Özcan için Sendika işe iade davası açmak üzere tutanak tuttu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder