8 Nisan 2014 Salı

Gökçek sendikacılığa da el attı





MEHMET BİLBER
ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron bir firmada otobüs şoförlüğü, bakım ve onarım işlerinde çalışan taşeron işçiler Gökçek'in talimatıyla yetkisi olmayan sendikaya üye yapıldı. Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul belediyenin işçileri işten atma tehdidi ve baskılarla Hak-İş’e bağlı Öz-Taşıma-İş’e üye yapıldığını, böylelikle işçilerin tüm sendikal haklardan mahrum bırakıldığını söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Başkent Ulaşım ve Doğalgaz Hizmetleri Proje Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BUGSAŞ)’ta çalışan taşeron işçilerin örgütlenme mücadelesi 2005 yılında başladı. İşçiler o dönem, özlük haklarını kazanmak için sendikal örgütlenmeye gidince belediye büyük bir tasfiye başlatmış, yüzlerce işçi işten çıkarılmıştı. Kovulan işçiler işe geri dönmek için her ne kadar eylemler yapsa da sonuç alınamamıştı. 2009 yerel seçimleri öncesinde ise Gökçek’in, belediyede çalışan taşeron işçilere kadro vaadi yeniden seçilmesinin hemen ardından rafa kalkmış, bugüne kadar işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili hiçbir adım atılmamıştı
SEÇİMDEN 1 HAFTA ÖNCE
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUGSAŞ’ta otobüs şoförlüğü, bakım-onarım hizmetleri gibi işlerde çalışan taşeron işçiler 2014 yerel seçimlerinden bir hafta önce apar topar Hak-İş’e bağlı Öz-Taşıma-İş sendikasına üye yapıldı. Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul ise işçilerin baskı, tehdit ve vaatlerle kandırılarak iş kolunda yetkili olmayana bir sendikaya üye yapıldıklarını iddia etti. BUGSAŞ’ta çalışan işçilerin faaliyet alanlarının yasal düzenlemelere göre “genel hizmetler” işkolunda çalıştıklarını belirten Yurdakul, işçilerin bu işkolunda toplu sözleşme hakkına sahip olmayan bir sendikaya üye yapılmasıyla tüm sendikal haklardan mahrum bırakıldığını ve toplu sözleşme hükümlerinden yararlanmak için mahkeme kapılarında süründürüleceğini söyledi.
GÖKÇEK’İN ADAMLARI
Yurdakul’a göre başkan Gökçek, adamları vasıtasıyla seçimlere bir hafta kala ne kadar çalışan varsa ‘sizi sendikalı yapacağız’ diyerek işçileri Öz-Taşıma-İş’e üye olmaya zorladı. Sendikaya üye olmak istemeyen işçiler ise kapı dışarı edilecekleri korkusuyla üye oldu. Yurdakul, “İşçileri adam yerine koymayanlar, umutlarını çalanlar şimdi de oylarını çaldı” dedi.
Kutu: Yasa “genel iş kolu” diyor
5393 Sayılı Belediye Yasası’na göre toplu taşıma yapmak, her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek, belediye hizmeti olarak kabul edilirken; işkolları Yönetmeliği’e göre “Genel İşler” tanımının 1.sırasında “belediye hizmetleri” ibaresine yer veriliyor. Ayrıca Belediye-İş’in belirttiğine göre; BUGSAŞ şirketinin faaliyetlerinin "Genel İşler" işkolunda olduğuna dair; Ankara 2. İş Mahkemesinin 30.1.2001 tarihli 2000/493 Esas, 2001/11 kararı ve Yargıtay 9. Hukuk dairesinin 29.3.2001 tarihli kesinleşmiş yargı kararı bulunuyor. Buna rağmen BUGSAŞ işçileri taşımacılık işkolundaki Öz-Taşıma-İş sendikasına üye yapılması işçilerin toplu sözleşme haklarından mahrum kalacağı endişesine neden oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder