13 Nisan 2014 Pazar

Bitkisel tıbbi ürünler sadece eczanelerde satılabilecek



MEHMET BİLBER
ANKARA (KARŞI)- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliğe göre, bundan sonra bitkisel tıbbi ürünler sadece eczanelerde satılacak. Eczanelerde mesul müdür, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacı görev başında bilfiil bulunacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nca çıkarılan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik dün Resmi Gazetede yayınlandı. Önceki Yönetmeliğe göre birçok yeni kural getiren Yönetmelikteki en önemli değişiklik, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılan bitkisel tıbbi ürünlerin sadece eczanelerde satılabilmesine ilişkin düzenleme oldu. Yine, Kurumun iznine tâbi olan özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, özel tıbbi amaçlı bebek mamaları, homeopatik tıbbi ürünler ve enteral beslenme ürünleri de sadece eczanelerde satılabilecek.

3 BİN 500 KİŞİYE BİR ECZANE
Yönetmelikle getirilen bir başka yenilik de eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması zorunluluğu oldu. Yine Yönetmeliğe göre bir ilçedeki serbest eczane sayısı ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde belirlenecek.

 İKİNCİ ECZACI ZORUNLULUĞU
Ayrıca yeni Yönetmelikte KDV hariç yıllık üç milyon Türk Lirası ve üzerinde ciro yapan serbest eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılması zorunluluğu konuldu. Belirtilen meblağa eklenen her, iki milyon Türk Lirası tutarındaki ciro için bir eczacı daha çalıştırılması gerekecek. Karşı’ya konuşan tıp doktoru ve sağlık hukuku uzmanı Av. Erkin Göçmen yeni Yönetmeliğinbüyük ölçüde 2012 yılında yapılan kanun değişikliğinin uygulamasını gösterme amacı taşıdığını söyledi.  Yönetmeliğin nüfusa göre eczane sınırlaması hükümlerinin  2012 yılından sonra eczacılık fakültesine kayıt yapan öğrenciler için geçerli olacağını söyleyen Av. Göçmen “Yönetmelikle getirilen ikinci eczacı çalıştırma zorunluluğu eczacı istihdamı sorununa kısmen çözüm sağlayabilecek bir düzenlemeydi. Ancak ikinci eczacı çalıştırma zorunluluğu konusunda getirilen ciro sınırı çok yüksek. Yıllık 3 milyon lira ciro yapan eczane çok az. Kanunda bu sınırı belirleme yetkisi Sağlık Bakanlığı’na verilmişti. Ancak Bakanlık bu yetkisini eczane açma olanağından yoksun genç eczacılar aleyhinde kullandı.”dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder