8 Nisan 2014 Salı

Başkent’te zorbalık devam ediyor: İrfan Şahinbaş’ta ağaçlar katledildi






MEHMET BİLBER
ANKARA- Ankara Macunköy'de bulunan Devlet Tiyatroları İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nin bahçesine sabaha karşı kepçe ve dozerlerle düzenlenen ani bir baskınla bütün ağaçlar katledildi. Ağaç nöbeti tutan tiyatrocu ve çevrecilere silah çekildi. Yenimahalle Belediyesi ise olayın hemen ardından firmanın inşaat ruhsatını iptal etti. Belediye Başkanı Fethi Yaşar inşaatı mühürledi.

Devlet Tiyatrolarının 60 yıldır kullandığı, içinde İrfan Şahinbaş Atölyesi’nin bulunduğu tesisin arazisine SS İvme Yapı İnşaat firmasına ait dozerler,  ilk olarak Mart ayında bir gece baskınıyla girmişti. Bu olayda çok sayıda yetişkin çınar ağacı kesilmişti. Bu olayın ardından Atölye’nin bahçesinde çevreciler, tiyatrocular ve tiyatro severler ağaç nöbeti başlatmıştı. Dün sabaha karşı 4.00’te firma yeniden ani bir baskın düzenleyerek bütün ağaçları silip süpürdü.

GECE BASKINI
Önceki baskından sağ kalan ağaçları koruyan çevrecilerin ve tiyatroseverlerin nöbet tuttuğu alana saat 4.00’te firmanın adamı olduğu tahmin edilen 30-40 kişi geldi. Ellerinde silah ve sopa olduğu belirtilen şahıslar eylemcilerin etrafını sararak, tehditler savurdu. Eylemciler zorla alıkonulurken dozerler de araziye girerek tüm ağaçları katletti. İş makinaları tesisin mutfak olarak kullanılan binasına kadar ilerledi. Bir süre sonra olay yerine karakol polisleri geldi. Ancak polis, ağaç kesimini engellemek yerine olaya tepki gösterenlere mani oldu. Polisin ağaçları savunanlara, “Karşı tarafı tahrik etmeyin, bütün işimizi gücümüzü bıraktık buraya geldik” dediği öğrenildi. Bir görgü tanığı olayı şöyle anlattı: ‘Polise neden müdahale etmiyorsunuz?’ diye sorduğumuzda, ‘Biz asayişçiyiz, bir kavga olursa müdahale edebiliriz’ dediler. Sonra bağırmaya başladık, ‘Silahları var, yardım edin, bir şey yapın’ dedik, ama hiçbir şey yapmadılar.”

TİYATROCUYA SALDIRI
Bu sırada ağaçların kesildiği yere gelen tiyatrocuların da üzerine 10-15 kişilik bir grup yürüyerek tehditler savurdu. Arazide korunmaya çalışan tüm ağaçlar yok edilirken, kameriyeler ve aydınlatma direkleri de parçalandı. Az sayıda polis memuru yoğun tepki üzerine biri kepçe operatörü iki kişiyi ifadelerini almak üzere karakola götürdü. Devlet Tiyatroları oyuncusu Şahin Ergüney, umutlarını yitirdiklerini söyleyerek, “Öylesine nobranca, eşya anlayışıyla, kanun tanımaz bir şekilde oraya girip parçaladılar. Yeşili, ağacı seven bakanlar, başbakan nerede. Üç beş arkadaşımız eşkıyaların elinden canını zor kurtardı” dedi.

BELEDİYE RUHSATI İPTAL ETTİ
Yaşanan ağaç katliam üzerine Yenimahalle Belediyesi firmanın ağaç ruhsatını iptal ettiğini bildirdi. Belediye, araziyi Hazine’den satın alan ve tüm yasal prosedürü hazırlayan firmaya verdiği ruhsatta arazide bulunan ağaçlara dokunulmaması kaydını şerh düşmüştü. Geçen ay yaşanan olaylar üzerine belediye bir tutanak tutarak, tek bir ağaca daha zarar verilirse firmanın ruhsatının iptal edileceğini firma yetkililerine bildirdi. Ancak dün yaşanan olay üzerine Yenimahalle Belediyesi uyarıyı dikkate almayan firmanın inşaat ruhsatını iptal etti. Belediye Başkanı Fethi Yaşar da inşaat alanına giderek inşaatı mühürledi. Yaşar alanda tiyatrocuları ziyaret ederek, "Atatürk orman çiftliği neyse, burası da odur" açıklamasını yaptı.

MAHKEME KARARI VAR
Olaya ilişkin açıklama yapan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü şöyle dedi; “Yenimahalle kaymakamlığının 13.03.2014 tarihli meni müdahale kararına ve Ankara 12.İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen hukuka aykırı bir şekilde araziye girilmiş ve bütün ağaçlar katledilmiştir. Konuyla ilgili Ostim Şehit Kadir Özcan Polis Merkezi Amirliği’ne suç duyurusunda bulunulmuştur. Olay yerine gelen polisler olaya müdahale etmek istemişler ancak polislerin üzerine kepçe sürülerek yıkım devam ettirilmiş ve takviye ekip gelene kadar bütün ağaçlar katledilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik de konuya yüksek hassasiyet göstermektedir ve konunun takipçisi olunmasını istemiştir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder